maanantai 17. syyskuuta 2012

Riskin ottajat

Moni meistä ehkä ajattelee, että riskin otto on vaarallista ja vain jotkut ajattelemattomat ihmiset ottavat riskejä. Kyllä ja ei. Mennäänpä lapsuuteen. Tuleeko mieleenne mitään tapahtumia lapsuudesta, joissa otitte riskejä joko omasta halusta kokeaksenne jotain jännää tai uutta tai sitten teitte sen yllytyksestä. Kuinka monelle on tuttu haaste ”Sinä et uskalla!” Oletteko kenties nähneet lapsena kuinka naapurin lapset ovat hyppineet uimahyppytelineiltä rohkeasti alas ja miltä se on teistä tuntunut? Oletteko olleet kateellisia vain onko se yllyttänyt teidät tekemään samoin?
Ehkä teillä on kokemuksia jostain muusta teosta, joka on vaatinut teitä ottamaan riskin ja voittamaan itsenne. Miten se onkaan kohottanut teidän itsetuntoa. ”Minä tein sen!”

Nyt vanhempina olemme jo työelämässä ja ehkä työpaikka tai ympäristö eivät ole sellaisia, jossa haluaisimme olla tai työkaverit eivät ole mukavia. Meillä on unelmia, haluaisimme tehdä jotain muuta. Ehkä haaveilemme, että jonakin päivänä minä sanon itseni irti ja lähden, mutta vuosi vuoden jälkeen olemme yhä samassa paikassa ja samassa tilanteessa. Emme uskalla ottaa riskiä menettää työpaikkaamme tai hakea jotain parempaa. Pelkäämme joutuvamme ojasta allikkoon.

Kuitenkin niin pian kuin asetat itsellesi suuren tavoitteen, jota kohti alat pyrkiä, sinä otat riskin onnistua tai epäonnistua. Se kuitenkin lisää elämääsi uutta jännitystä ja innostusta odottaa jotain uutta. Elämäsi muuttuu välittömästi. Sinä tunnet eläväsi. Ystäväsi alkavat ehkä puhua sinua ympäri ja luopumaan ajatuksesta. Suurin osa ihmisistä pyrkii välttämään riskin ottoa keinolla millä hyvänsä ja suostuvat kompromisseihin.

Kuinka moni ystävistäsi tai tutuistasi ovat tehneet kompromissejä kodinostossa, auton ostossa, koulutuksessa ja tyytyneet vähempää kuin mitä ovat halunneet ja mistä ovat unelmoineet. Miksi ihmiset tekevät kompromissejä? Siksi, että he pelkäävät etteivät rahat riitä tai pitää päästä koulutukseen, josta pääsee nopeasti työelämään.

En ole itsekkään ollut mikään riskin ottaja. Olen aina halunnut pelata varmanpäälle ja kuitenkin olen kaksi kertaa elämässäni jättänyt vakituisen työpaikan. Ensin siksi, että työtoverit alkoivat hankaliksi ja toise kerran siksi, että vaikka tykkäsin työstäni ja menestyin siinä hyvin, tunsin, ettei kirjanpitäjän ammatti kuitenkaan ollut minun oma alani.

Moni ystäväni ei ymmärtänyt miksi tein näin, mutta näiden toimenpiteiden myötävaikutuksella olen saanut oppia niin paljon uusia asioita ja kasvaa ihmisenä ja olen nyt päätynyt Thinking Into Results -kouluttajaksi. Haluan auttaa ihmisiä muuttamaan ajattelutapojaan ja näkemään, että näennäinen tyhjyyteen hyppääminen onkin parasta mitä me jokainen voimme tehdä elämässämme.

Meidät on opetettu jo lapsuudessa välttämään riskejä. Kun opettelimme kävelemään, vanhemmat pelkäsivät meidän kaatuvan ja olivat valmiina ottamaan meistä kiinni. Saimme kuulla yhtenään varoituksia. ”Ole varovainen! Aja varovasti! Älä tappele kavereiden kanssa, ettet satuta itseäsi! Älä kiipeä puuhun, voit pudota!”

Meidän on kuitenkin muistettava, että kun alamme ottamaan riskejä elämässämme, niiden pitää olla hallittuja. Emme saa olla vastuuttomia. On muistettava myös, että se mikä toiselle on suurta riskin ottoa, ei ole sitä jollekkin toiselle ja joku kolmas osapuoli pitää sitä aivan täysin vastuuttomana.

Kun lähdet tavoittelemaan omaa unelmaasi, ota selvää kaikista asiaan liittyvistä asioista. Mieti sen jälkeen kuinka parhaiten voisit toteuttaa unelmasi. Älä pohdi pitäisikö vai ei pitäisi. Kun sinulla on kaikki tarpeelliset tosiasiat tiedossa, sinä voit kysyä itseltäsi ”Kykenenkö minä tähän?” Tosiasia on, että sinä pystyt. Toiseksi kysy itseltäsi: ”Olenko halukas tekemään kaiken sen mitä tämä vaatii minua tekemään?” Olenko valmis ottamaan riskin ja menestymään?
Pelkojesi hälventämiseksi ota paperia ja kynä. Kirjoita tavoitteesi otsikoksi ja sitten jaa paperi kahteen osaan. Kirjoita vasemmalle puolelle se, mitä pahimmillaan sinulle voi tapahtua, jos yrityksesi epäonnistuu ja oikealle puolelle kaikki ne asiat, mitä voit saavuttaa, kun yrityksesi onnistuu.
Tee päätöksesi hallitusti, jolloin riskit minimoituvat ja Saavuta Unelmasi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti