lauantai 8. maaliskuuta 2014

MITÄ SINÄ TIEDÄT OMASTA SUVUSTASI?


Mietin tässä omia vanhempiani, jotka olivat Karjalan kannakselta kotoisin. Äiti oli Uudeltakirkolta, Vammelsuun pitäjästä ja Isä oli Kivennavalta. He elivät elämäänsä pääasiassa Raivolassa ja niillä alueilla. Onneksi kuuntelin äidin kertomuksia heidän elämästään ja tapahtumistaan ja kirjoitin ne muistiin ennen kuin äiti siirtyi toiselle puolelle.
Tein itselleni sekä veljelleni ns. perhehistorian, jossa kerroin kaiken tietämäni äidistä ja isästä ja keräsin siihen valokuvia heistä ja isovanhemmista, sedistä ja tädeistä. Veljeni ja hänen lapsensa voivat jatkaa siitä ja kirjoittaa muistiin heidän perheestään. 
 
"…...Äiti oli sanonut, että jos näet puulaatikon tyhjänä niin hae puita tai jos ämpäri on tyhjä hae vettä. Niinpä, kun Lyyli näki keittiössä tyhjän vesiämpärin, hän lähti hakemaan kaivolta vettä.
Pihalla oli vinttikaivo ja kaivon ympärykset olivat paksussa jäässä talvi kun oli. Ämpäri oli suuri n. kahden tavallisen ämpärin vetoinen koska siitä nostettiin vettä myös hevosille. Äiti oli pieni ja hento tyttönen vasta. Hän huomasi, ettei hän yltänyt sankoon, kun piti kaivon vintturista kiinni. Hän mietti, että jos hän ei saa kaivosta vettä niin häntä ei oteta töihin. Niinpä hän pani jalan vintturille ja kurkotti kohti ämpäriä.
Talon väki kurkisteli ikkunasta pientä tyttöä ja olivat varmoja, että tämä putoaisi kaivoon, kun se oli niin jäinen ja liukas. Sisullaan Lyyli keplotteli kaivosta vettä ja toi sisälle.  ...Hän sai työpaikan...."

Ajatellaanpa, että en olisi kirjoittanut näitä asioita muistiin, mitä seuraava sukupolvi enää tietäisi isovanhemmistaan ja mitä heidän lapsensa sitten tietäisivät heidän perheestään.

Oletko koskaan miettinyt miten tärkeää on lapsien ja lasten lasten saada tietoa heidän isovanhemistaan, miten he ovat elämäänsä eläneet ja missä. Minkälainen maailma oli heidän aikanaan. Mitä sinä haluaisit jälkipolvien muistavan sinusta ja perheestäsi?



Löysin eräästä kirjasta seuraavanlaisen tehtävän, jota varmasti jokaisen kannattaisi miettiä ja kokeilla.

”Kuvittele läheistä ystävääsi seisomassa hautajaisissasi ja pitämässä sinulle toiveittesi mukaista ylistyspuhetta. Kirjoita käsikirjoitus ystävällesi. Mitä haluaisit hänen sanovan sinusta? Älä suotta kursaile, mutta pysyttele realistisena. Kuinka tahtoisit hänen kuvailevan persoonallisuuttasi, saavutuksiasi, henkilökohtaisia vahvuuksiasi, perhe-elämääsi, ammatillista menestystäsi ja käytöstäsi muita kohtaan? Kun olet lopettanut kirjoittamisen, silmäile puhetta pitkään ja rehellisesti. Onko ihanneminäsi ylistys oikeutettua, kun otat huomioon nykyisen elämäntapasi ja käytöksesi, vai onko jossakin parantamisen varaa?”

Jos kiinnostuit perhehistoriasta ja haluaisit tehdä sellaisen, mutta et tiedä mistä aloittaisit, ota yhteyttä niin voin antaa sinulle muutaman kysymyksen, jotka auttavat sinut alkuun. Ja niiden avulla voit myös haastatella vielä elossa olevia sukulaisiasi.

Ihanaa kevään odotusta!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti