lauantai 22. helmikuuta 2014

MIKSI LIIAN MONTA KOKKIA EI SAA MITÄÄN AIKAAN!




  ”Newyorkilaisnainen puukotettiin aivan kotinsa lähettyvillä v. 1964. Hän pysäytti autonsa n. 30 metrin päähän kotiovesta ja sillä matkalla päällekarkaaja puukotti häntä useita kertoja. Hän huusi apua ja yritti kävellä kohti ovea, mutta hyökkääjä otti hänet kiinni ja puukotti häntä kuolettavasti. ”
The New York Times lehti kirjoitti, että tapauksella oli monia silminnäkijöitä, mutta kukaan ei tehnyt ilmoitusta poliisille hyökkäyksen aikana. Artikkelissa kerrotiin, ettei tutkimusista vastaava etsivä voinut ymmärtää, miksi niin monet todistajat eivät tehneet mitään.

Oletko Sinä ollut todistamassa tai kuullut vastaavanlaisista tapauksista?
Minä olen, en kylläkään mitään väkivallantekoja, mutta aivan tavallisia asioita kerrostalo-asumisessa.
Eikö ole mielenkiintoista, jos asut kerrostalossa, jossa on yhteisiä tiloja kuten kellarit, saunat, hissit, porraskäytävät jne. Jos esimerkiksi saunassa viemäri menee tukkoon, kukaan ei ilmoita siitä huoltomiehelle. Tai jos tiivisteet vuotavat ja ohivuoto aiheuttaa suurta vedenhukkaa. Jos huomaat, että kellarissa on tapahtunut ilkivaltaa, kukaan ei ilmoita siitä huoltomiehelle. Tämän tyyppisiä asioita olen itse todennut useampia. Kun olen huomannut epäkohtia, olen ilmoittanut huoltomiehelle ja kysynyt onko heille jo ilmoitettu asiasta ja vastaus on usemmiten, että ”Ei ole kukaan ilmoittanut!”

Silloin, kun kyse on yhteisistä tiloista, ihmiset ajattelevat, että ”Kyllä se joku muu ilmoittaa” tai oletetaan, että joku muu on jo tehnyt ilmoituksen.
Elevationista iloa elämään!

Sosiaalipsykologit kummastelivat myös tätä käyttäytymistä ja tekivät New Yorkin kaduilla tutkimuksen (on muuten testattu täällä suomessakin), jossa koehenkilö kävi makaamaan kadulle muka epileptisen kohtauksen saaneena ja katsoivat, kuinka nopeasti hän saisi apua. He totesivat useiden erilaisten kokeiden tuloksena, että jos paikalla oli vain yksi ihminen, koehenkilö sai apua nopeasti, mutta jos paikalla oli 5 ihmistä, kukaan ei auttanut tätä henkilöä.
Ajatelkaapa, jos paikalla oli yksi ihminen, koehenkilö sai apua 85 %:ssa, mutta jos paikalla oli 5 tai enemmän ihmisiä tulos oli vain 30 %.

Toisessa tutkimuksessa tutkijat menivät odotushuoneisiin, joissa ihmiset odottelivat pääsyä lääkärin vastaanotolle. He järjestivät niin, että jonkun oven alta alkoi tupruta savua, aivan kuin tulipalossa.
Jos odotushuoneessa oli vain yksi henkilö hän ilmoitti havainnostaan heti henkilökunnalle, mutta jos odottajia oli 3 niin kukaan ei tehnyt mitään.
Eli yhden henkilön tapauksessa tulos oli 75% ja kun oli enemmän henkilöitä paikalla tulos oli vain 38 %.

Oletko koskaan miettinyt, jos et ole joutunut vastaaviin tilaneisiin, miten sinä toimisit kyseisissä tilanteissa. Jos asut kerrostalossa ja käytät yhteisiä tiloja tai asut vuokralla, teetkö ilmoituksen huomaamistasi vahingoista, esim. vesihanojen tai letkujen vuodoista, kellareiden ilkivallasta jne.

Me kaikki elämme ainakin jonkinlaisissa yhteisöissä oli ne sitten suuria kaupunkeja, pieniä kyliä tai vaikka asumalähiö. Kaupunkien kiireinen elämä on vähentänyt naapureiden välistä kanssakäymistä.
Kuinka moni teistä tervehtii samassa rappukäytävässä asuvia asukkaita? Tai edes oman kerroksen asukkaita!
Jotta meidän yhteisömme pysyisi yhtenäisenä, meidän tulee tehdä yhteistyötä ja auttaa toinen toisiamme. 

Muistakaamme, että kun autamme muita, myös me saamme apua tarvitessamme. 
Me pidämme ihmisistä, jotka auttavat meitä ja me autamme niitä, joista me pidämme.
Jos tahdot auttaa itseäsi, sinun kannattaa auttaa ensin muita!



1 kommentti:

  1. Niin totta....Tapanani on tervehtiä ihmisiä. Asuessamme eräässä kerrostalossa tervehdin ihmisiä joita näin päivittäin. Kahden vuoden jälkeen eräs vanha yksin asuva mies oli juonut alkoholia jonkin verran.Sen rohkaisemana hän tuli luokseni ja kysyi .Kuka sä oot?Sä oot tervehtiny mua jo monta kertaa.Sanoin että naapurisi .Olen huomannut että asut tässä samassa pihapiirissä ja minä tervehdin ihmisiä kun liikun pihalla.--Mies purskahti itkuun ja sanoi ,se on tuntunut niin hyvältä.Kukaan muu ei ole mua tervehtinyt.

    VastaaPoista